Bejelentés


Amatőr csillagászok klubja2 Hogy megismerd a világot amiben élsz!!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


A Nap keletkezése:

Napunk évmilliárdok óta világít az égen, és küldi életadó melegét a Földre. A Napnak is, mint mindennek a természetben egyszer meg kell születnie. Ma már pontosan tudjuk, hogy csillagunk bolygóival eggyütt egy hatalmas gáz- és porfelhőből alakult ki. Ez a alacsony hőmérsékletű, eleinte megközelítően gömb alakú felhő összehúzódótt, és közben egyre gyorsabban kezdett forogni saját tengelye körül. A centripetális erő következtében alakja lapult lett, egyre inkább egy korongra hasonlított. A korong közepén a felhő szinte teljes tömege egy hatalmas bömbben sűrűsödött össze. Valószínűleg ebből keletkezett a Nap. A korog széle felé haladva kisebb égitestek alakultak ki: a bolygók és a holdak. A keletkező Nap eleinte hideg volt, de ahogyan egyre jobban összehúzódótt, a nyomás és a hőmérséklet emelkedni kezdett a belsejében, míg végül a hőmérséklete több millió fokot ért el. A fiatal Nap forró belsejében beindult az atommagfúzió. Új csillag született, egy a sok milliárd közül.
A Nap és a Föld a világegyetemben:

Földünk átlagosan 149,6 millió kilométer távolságban kering a Nap körül. Egy lakott bolygó számára ez a távolság kifejezetten ideális, hiszen ennélfogva se nem túl magas, se nem túl alacsony a hőmérséklet. Mivel a Nap pontosan négyszázszor van távolabb tőlünk, mint a Hold, de éppen négyszázszor is nagyobb Holdnál, így mindkét égitestet körülbelül azonos nagyságúnak látjuk az égbolton. A Nap-Föld távolság olyan nagy, hogy egy gyalogos 4400 évig, egy nemzetközi gyorsvonat 166 év alatt tenné meg ezt az utat. Még a fénynek és a rádióhullámoknak is 8,3 percre van szükségük ahhoz, hogy befussák ezt a távot, pedig a fény az, ami az általunk ismert világban a legnagyobb sebességgel halad: másodpercenként 300 000 km-t tesz meg. Ha a Napot futball-labdának képzeljük, akkor a Föld hozzá képest csak egy 3 mm-es golyócska, amely 30 méter távolságban helyezkedik el a futball-labdától. De bármilyen óriásnak is tűnik ez a távolság nekünk, földi embereknek, mégis eltörpül, ha a világegyetem más méreteivel hasonlítjuk össze. Hiszen a legközelebbi szomszéd nap is 270 ezerszer távolabb van tőlünk, mint saját, központi csillagunk.

A Földnek a Naptól mért távolsága változik. Egy év leforgása alatt a Föld egyszer kerüli meg a Napot. Pályája azonban nem pontosan kör alakú, hanem ellipszis. Ez a magyarázata annak, hogy a Föld-Nap távolság az év leforgása során változik. Napközelben 147,1 millió, naptávolban 152,1 millió kilométer. A 149,6 millió kilométeres közepes távolság azonban nem változik. Vagyis a Föld nem zuhanhat bele a Napba, de ki sem szabadulhat a Nap vonzásából.

Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?guszti [ 2012-01-17 08:42 ]

nap az nagyon meleg
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!